Bejárati ajtó anyaga

Az otthonunk bejárati ajtaja egy olyan elem, amely a külvilágtól elválasztva, biztonságot és stílust kölcsönöz otthonunknak. A bejárati ajtó anyaga fontos döntés, hiszen nemcsak a megjelenést, hanem az ajtó biztonságát, időjárásállóságát és karbantartásigényét is befolyásolja. Az alábbiakban részletesen elemezve vizsgáljuk meg, milyen anyagokból készíthetők bejárati ajtók, és milyen tulajdonságokkal rendelkeznek.

A bejárati ajtó anyaga lehet:

  • fa
  • fém
  • műanyag

Bejárati ajtó anyaga – Fából készült bejárati ajtók

A fa az egyik legrégebbi és legklasszikusabb anyag a bejárati ajtók elkészítéséhez. A fa ajtóknak természetes szépségük van, amely a különböző fafajtáktól és mintázatoktól függően változik. A fa meleg és meghitt érzetet kölcsönöz az otthonnak és könnyen festhető(bejárati ajtó színek változatosak) vagy lakkozható a kívánt szín és stílus eléréséhez. Azonban a fa hajlamos az időjárási viszontagságokra és rendszeres karbantartást igényel, hogy megőrizze tartósságát.

Fémből bejárati ajtók

A fém bejárati ajtók szilárd és erős megoldást kínálnak. Általában alumíniumból vagy acélból készülnek, ami kiemelkedő biztonságot biztosít. Ezek az ajtók ellenállnak az időjárási viszontagságoknak, nem hajlamosak rothadásra vagy deformálódásra. A fém bejárati ajtók gyakran modern és letisztult megjelenésűek, és festhetők a kívánt színre. Hőhídmentes és hőhidas szerkezetűek lehetnek. Kültérre a hőhídmentes kialakításúak használhatóak.

Műanyagból készült bejárati ajtók

A műanyag bejárati ajtók könnyűek, tartósak és ellenállnak a rothadásnak és a korhadásnak. Az ajtók nagyon jó hőszigetelő anyagúak, ami segít energiatakarékos otthont kialakítani. A műanyag bejárati ajtók sokféle színben elérhetők és kevés karbantartást igényelnek. Azonban a műanyag anyaguk miatt lehetnek kevésbé ellenállók az erőteljes fizikai behatásokkal szemben.

Üveg ajtók

Inkább beltéren használják. Az üvegajtók eleganciát és modern stílust sugároznak. Az üveg lehet teljes vagy részleges, és különböző kialakításokban kapható, beleértve az átlátszó, fehér vagy színes üvegeket is. Az üveg ajtók áteresztenek természetes fényt, vizuális tágasságot teremtenek, ugyanakkor biztonságos kivitelük révén továbbra is megőrzik az otthon biztonságát.